Arsa yatırımı, bölgesel potansiyelleri iyi okuyan ve sabırlı yatırımcılar için oldukça önemli fırsatlar barındırıyor. Satılık arsa ilanlarını incelerken, ilk dikkat edilen konular içinde arsanın konumu ve büyüklüğü geliyor. Ancak arsa satın alırken, dikkat etmek gereken birçok nokta var.
Hangi şehirler arsa yatırımında öne çıkıyor?
Arsa yatırımı, finansal yatırımlar için geçerli olan “beklenti satın alınır” felsefesinden izler taşıyor. Gerçekleşmemiş ancak olasılığı bulunan projeler, arsa sahiplerinin çok ciddi kazanç sağlamasına neden olabiliyor. İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kanal İstanbul gibi projelerle ilgili atılan adımlar, İstanbul’da birkaç yıllık süre zarfında arsa metrekare fiyatlarının %1000’in üzerinde artmasını sağladı.
Bununla birlikte, doygunluğa ulaşmış bölgelerin kazancı göz doldursa da, arsa yatırımcısı henüz çok ciddi prim yapmamış ve uzun vadede değer kazanabilecek bölgeleri düşünebilir. Bu anlamda İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Afyon gibi şehirler sahip olduğu prim potansiyeli ile dikkate değer.
Arsa satın alanlar kaç yıl beklemeli?
Çevrenizde arsa yatırımı yaparak ciddi kazanç sağlamış kişilere baktığınızda, uzun yıllar yatırımlarını koruduklarını göreceksiniz. Satılık arsaları tercih eden yatırımcı, bir yıllık süre zarfında %100’e yakın prim nedeniyle arsasını satmayı düşünebilir. Ancak arsa fiyatlarında kısa vadeli kazançlar, büyük fırsatları kaçırmaya neden olabiliyor.
Genel olarak, arsa yatırımında 5-10 yıllık bir vadeyi ideal kabul ediyoruz. Bir imar değişikliği, önemli bir proje ya da özel sektör yatırımı beklentilerin ötesinde kazanç getirebiliyor.
Satılık arsa bilgilerini kontrol ettiniz mi?
Sahibinden satılık arsa araştıran bir yatırımcı olarak, arsanın tapudaki bilgilerini kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca arsayı yerinde görebilirsiniz. Ek olarak arsa sorgulama işlemini, Tapu Kadastro Müdürlüğü parsel sorgulama sayfasında yapabilirsiniz. Arsa değeri hesaplama sürecinde ise, E-Devlet rayiç değer bilgilerini paylaşıyor. Bir arsa satın almayı düşünüyorsanız, aşağıdaki bilgileri öğrenmelisiniz:
- Arsanın tapu parsel – ada bilgileri
- İmar durumu
- Arsanın tam yeri